11.4.11

Antara Hujan dan Airmata

Hujan ini menggamit kenanganku beberapa tahun lalu. Menunggu ketibaan saudara kembarku dari luar, seakan menyeksakanku. Aku masih ingat kenangan kami semasa kecil - hampir tidak pernah berpisah. Daripada kelas yang sama, sehinggalah setiap detik, setiap ketika kami akan berada di tempat atau waktu yang sama. Sangat sukar untuk melihat kami berada di dua tempat atau waktu yang berbeza.


Inilah hubungan akrab antara diriku dan kembarku. Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Beseri menyaksikan 'perpisahan' kami. Kami dipisahkan selama beberapa bulan setelah kembarku itu berhenti daripada pengajiannya di MRSM itu disebabkan masalah kesihatan - lelah dan resdung. Maka, aku yang masih berada di situ menghabiskan sisa beberapa bulan berpisah dengannya dari sudut tempat dan waktu. Ku teringat, pengalaman itu sangat menyeksakanku walau pun kami ibarat kucing dan anjing - suka bertengkar ringan. Aku ditaklifkan dengan beberapa jawatan di sana, berjaya mengangkat namaku di mata cikgu2 dan rakan2.

Namun, keterikatan yang kuat antara aku dan kembarku menyebabkan diriku mengenepikan semua itu - mengambil keputusan yang sama untuk berhenti pengajian daripada MRSM dan 'kembali' ke Sultan Ismail College (SIC). Tindakan itu kuambil selepas setahun berada di MRSM iaitu pada Tingkatan 5 aku sudah bergelar pelajar di SIC.

Walau pun keputusanku meninggalkan MRSM dikaitkan dengan perasaan kecewa dengan sikap sesetengah 'orang agama' yang tidak 'menyokong orang agama', namun aku redha meinggalkan segala kenangan manis di MRSM - Rugbi cuba sambung legasi senior, Sofbol yang baru diperkenalkan, Kelab Kembara yang dibimbing guru penasihat yang selalu keluar dalam TV dalam program kembara, Kadet Polis yang sempoi dan BADAR yang 'menyokongku dari belakang', serta teman2 karib seperti Hazman, Fatimah, Fikri, Edi, pasangan kembar Meor, Hanis, Vallerie, Jeevan dan sebagainya.

Kenangan Batch 20, tahun 2004 - 2005 terus terpahat di dalam diri. Moga Allah berkati kami semua. Syukran semua!

No comments: